Pasja z natu®y

Obecnie Polacy chętnie wybierają tzw. zdrowy styl życia, w którym liczy się zarówno aktywność fizyczna, jak i odpowiednia żywność. Doskonały przykład producenta owoców i warzyw najwyższej jakości stanowi lubelska KLASA. Spółka, stosując w uprawach pożyteczne mikroorganizmy, tzw. probiotyki dostarcza bowiem plony wolne od nawozów sztucznych, pestycydów czy antybiotyków.

Grupę KLASA tworzy 203 udziałowców – rolników. Ich typowo przemysłowe, duże gospodarstwa, produkują na skalę masową marchew, buraki, kapustę, seler itd. Z kolei plantacje o powierzchni 20 – 40 ha dostarczają głównie surowce przeznaczone pod przetwórstwo, np. jabłka czy porzeczki. Plony z małych upraw, trafiają tym czasem zarówno do przetwórstwa, jak i handlu detalicznego owoców oraz warzyw miękkich.

Przedsiębiorstwo nieustannie stawia na politykę jakości. Świadczą o tym liczne certyfikaty, m.in. BRC, HACCP, Organic, ECO czy Global GAP. Przestrzeganie tak restrykcyjnych norm gwarantuje współpracę z szerokim gronem kontrahentów. Wśród nich wyróżniamy producentów jogurtów, dżemów, wsadów do wyrobów gotowych, branżę HORECA lub duże sieci handlowe w Polsce. Eksport mrożonek obejmuje natomiast kraje zachodnie tj. Niemcy, Francję, a także Australię czy USA.

– W bieżącym roku otwieramy nowoczesny zakład. Zmienimy również strukturę organizacyjną, co zapewni nam ustawiczny rozwój, konkurencyjność i realizację nadrzędnego celu, jakim jest zagospodarowanie większości surowca we własnym zakresie. Ponadto chcemy ubiegać się o środki z UE. Zaś w dalszej perspektywie czasowej planujemy budowę własnej oczyszczalni ścieków i kompostowni – mówi Andrzej Kurant, prezes zarządu Grupy Producentów KLASA Sp. z o.o.

Dotychczasowe doskonałe zarządzanie zasobami i wykorzystywanie potencjału zaowocowało rekomendacją przedsiębiorstwa do Programu JAKOŚĆ ROKU.

Print Friendly, PDF & Email

You May Also Like

Warszawska Awangarda

Muszynianka to podstawa!

Laureaci - European Quality Certificate

IV EUROPEJSKI KONGRES JAKOŚCI ZA NAMI!

Odpowiadamy na wyzwania nowoczesnego rolnictwa