Pieczywo z duszą

Idealny dzień rozpoczyna się od pieczywa. Jego zapach wywołuje pozytywne skojarzenia, a smak zapewnia chwilę relaksu i zapomnienia. Takich doznań dostarcza przedsiębiorstwo Inter Europol. Ten mazowiecki producent działa z sukcesem od 1989 roku. Na rynku lokalnym oferuje świeże wyroby dla restauracji  i sklepów, a globalnie proponuje doskonały asortyment mrożony.

Spółka głównie wytwarza pieczywo głęboko mrożone. Z uwagi na te specyficzne wyroby kładzie szczególny nacisk na kwestie jakości i bezpieczeństwa żywności. W trzech nowoczesnych zakładach produkcyjnych od lat funkcjonują liczne, restrykcyjne systemy zarządzania, m.in.: HACCP, BRC, IFS, ISO: 9001, 22000 oraz 14001. To one zapewniają odpowiednią organizację, gwarantują stałą kontrolę towarów oraz kierunkują na potrzeby i oczekiwania klienta. Obowiązujące normy stanowią nie tylko wyznacznik standardów higieny czy transparentności pracy, ale równocześnie zapewniają spółce pozycję lidera branży zarówno w Polsce, jak i w Europie. Asortyment Piekarni Szwajcarskiej można nabyć w większości krajowych sieci handlowych wyposażonych w system wypieku oraz poza granicami starego kontynentu, np. w Japonii czy Tajlandii.

– Dusza wypieków tkwi w smaku. My oferujemy pieczywo głęboko mrożone, stąd również dużo cięższe w obróbce niż to bezpośrednio wypiekane. O duszy naszych wyrobów decyduje wiele równie ważnych czynników. Jeden z nich to receptura. Korzystamy bowiem zwłaszcza z naturalnych składników, z ziaren oraz własnej produkcji naturalnego zakwasu żytniego i podmłody pszennej. Ogromne znaczenie ma także sam wybór mąki. Używamy tylko tej nieuszlachetnianej kwasem askorbinowym. Głównie wybieramy mąkę rodzimego pochodzenia. Wyjątki dotyczą specjalnych rodzajów pieczywa, do jakich sprowadzamy ten surowiec z zagranicy – mówi Wojciech Śmiechowski, prezes zarządu Inter Europol Piekarnia Szwajcarska Sp. z o.o. Sp. j.

Przedsiębiorstwo wyspecjalizowało się także w dużym nawodnieniu i w dość unikalnym prowadzeniu ciast. Tu liczy się ręka ludzka oraz bieżąca kontrola wszystkich parametrów. – Samo mrożenie to tylko naturalny systemem konserwacji, gdyż pieczywo pierwotnie dopiekamy w 80% – dodaje.

Spółka szczególnie ceni sobie działania związane bezpośrednio z podejściem projakościowym. W 2014 roku zdobyła odznaczenie za najlepszy chleb w sieci Biedronka. Obecnie ubiega się o ogólnopolski tytuł JAKOŚĆ ROKU 2015 w kategorii PRODUKT.

Print Friendly, PDF & Email

Może Ci się także spodobać

Warszawska Awangarda

Muszynianka to podstawa!

Laureaci - European Quality Certificate

IV EUROPEJSKI KONGRES JAKOŚCI ZA NAMI!

Odpowiadamy na wyzwania nowoczesnego rolnictwa