Po pierwsze ludzie, po drugie technologia

Z wizytą w Zakładzie Przerobu Nasion w Oławie rozmawiamy o technologii i najważniejszych aspektach budowania zdrowej organizacji z Zygmuntem Królem, prezesem zarządu i Pawłem Łabinowiczem, technologiem SAATBAU Polska Sp. z o.o.

Mam okazję gościć pierwszy raz na terenie oddziału SAATBAU Polska Sp. z o.o. w Oławie. Niewielu wie, że jest to miejsce dysponujące najnowocześniejszymi rozwiązaniami w rolnictwie w Polsce, jeśli nie na świecie.

Zygmunt Król: Rzeczywiście, jesteśmy na terenie Zakładu, w którym w czerwcu 2016 roku miało miejsce otwarcie nowoczesnej linii technologicznej i nowego magazynu, dzięki któremu firma SAATBAU Polska zyskała zupełnie nowy poziom technologiczny. Modernizacja Zakładu Przerobu Nasion podwoiła moce przerobowe i umocniła jakość produkowanych nasion. Produkcja odbywa się na poziomie 240 ton na dobę. W tym celu zakupiliśmy zaawansowane technologicznie duńskie maszyny, a także powiększyliśmy powierzchnię magazynową. Otwarcie Zakładu było połączone z Dniami Pola – w bardzo uroczysty sposób rozpoczęliśmy nowy rozdział w technologicznej historii firmy.

Paweł Łabinowicz: Nasz Zakład w Oławie dysponuje niezwykle nowoczesną technologią, której nie powstydziłyby się najnowsze na świecie placówki. Ponadto postanowiliśmy na własną rękę doglądać kwestii związanych z zabiegami dezynfekcji, dezynsekcji i deratyzacji w naszych zakładach. Zamiast korzystać z usług zewnętrznych firm, postanowiliśmy wyszkolić naszych pracowników w tym zakresie. Dzięki temu mamy pełną, 24-godzinną kontrolę nad tym, co dzieje się na terenach wszystkich zakładów. Pozwala to na jeszcze większy komfort i stuprocentowe zabezpieczenie materiału siewnego.

Na czym polega technologia produkcji soi gotowej do siewu?

Paweł Łabinowicz: SAATBAU jako jedyna firma w Polsce oferuje nasiona soi gotowe do siewu. Do pełnego i prawidłowego rozwoju soja wymaga szczepienia bakteriami ze szczepu Bradyrhizobium japonicum. W sprawdzonym procesie technologicznym nasiona są otoczkowane bakteriami brodawkowymi wraz z polimerem, który pełni również funkcję środka konserwującego i chroniącego przed działaniem promieni słonecznych. Dzięki połączeniu najlepszych, dostosowanych do polskich warunków odmian z unikalną technologią szczepienia nasion, atrakcyjną ofertą cenową oraz eliminacji nasion porażonych jesteśmy w stanie oferować rolnikom najwyższej jakości materiał siewny, którego efekty plonowania są naprawdę imponujące.

Technologia cieszy się niezwykłym uznaniem wśród rolników…

Zygmunt Król: Zgadza się. Sami rolnicy mocno doceniają to i mówią o tym, że SAATBAU to spółka niezwykle innowacyjna, oferująca jako jedyna na polskim rynku nasiona soi gotowe do siewu – szczepione bakteriami brodawkowymi. Technologia FIX FERTIG zastosowana przez SAATBAU Polska pozwala zaoszczędzić czas, a przede wszystkim daje gwarancję jakości nasion, dzięki temu uzyskuje się wysokie plony i wspaniałe stanowisko dla roślin następczych.

SAATBAU to nie tylko najnowocześniejsze produkty, ale również misja rozwijania potencjału polskiego rolnictwa poprzez zwiększanie świadomości wśród rolników i edukowania ich w zakresie najlepszych rozwiązań.

Zygmunt Król: W ostatnim czasie niezwykłą wagę przykładamy do rozwoju mediów społecznościowych i komunikowania się z naszymi odbiorcami poprzez zróżnicowane kanały. Oprócz mediów społecznościowych, specjalnej dedykowanej strony polskasoja.pl oraz tematycznych spotkań, jest również kanał na Youtube, gdzie można znaleźć filmy instruktażowe produktów SAATBAU. Można powiedzieć, że została stworzona tzw. mini Akademia SAATBAU Polska z kompendium wiedzy dla rolnika. Daje to niezwykle skuteczny przepływ informacji i pozwala online poprowadzić naszego odbiorcę przez cały proces produkcyjny. Możemy reagować na bieżąco na zadawane pytania i rozwiewać wątpliwości, a także edukować i zachęcać do zmian krok po kroku. Nasze kanały dotarcia cieszą się coraz większą liczbą użytkowników, co daje nam wyraźny sygnał, jak bardzo brakowało takiej wiedzy na rynku i że musimy rozwijać te kierunki dla dobra polskiego rolnictwa i zachęcania do dobrych praktyk naszych rolników.

Nawiązując do dobrych praktyk, to konsekwencja spółki w dążeniu do rozwoju technologii oraz bycia liderem w branży rolniczej zaowocowała kolejnym wyróżnieniem w inicjatywie European Quality Certificate®. Jest to również ZŁOTA statuetka oraz ESTA Europejska Gwarancja Jakości Zaprawiania Nasion. To niezwykle ważne symbole, podkreślające, w jakim miejscu znajduje się technologicznie i jakościowo SAATBAU Polska.

Zygmunt Król: Bardzo cieszymy się, że jesteśmy doceniani nie tylko przez rolników i pracowników, ale również przez zewnętrzne instytucje. To dowód na to, że blisko 9 lat temu, gdy powstała firma SAATBAU Polska, wyznaczone kierunki i zrealizowane dzięki nim cele odniosły pożądany efekt. Każdy rok jest tylko potwierdzeniem słuszności podejmowanych działań i kierunku rozwoju.

Podobnie jak w siedzibie firmy w Środzie Śląskiej, na terenie Zakładu w Oławie gołym okiem widać pozytywną atmosferę i swobodę działania pracowników, które mają odzwierciedlenie w ich efektywności i rozwoju firmy. W dobie rynku pracownika niezwykle ważnym pytaniem, które zadaje sobie większość pracodawców, jest: W jaki sposób przyciągnąć i utrzymać najlepszych, którzy rozwiną firmę i w niej zostaną?

Zygmunt Król: Bardzo trudne pytanie. Odpowiedź może okazać się trywialna, ale daje zaskakujące, spektakularne efekty. W temacie atmosfery, to rzeczywiście, staramy się nie być gołosłowni i pozytywny duch, który odczuwalny jest w siedzibie firmy, „rozprzestrzenia” się we wszystkich oddziałach SAATBAU Polska. Pracujemy efektywnie, konsekwentnie rozwijamy technologie i usprawniamy procesy, ale nie zapominamy przy tym wszystkim o pozytywnej atmosferze i tym, co w rozwoju firmy jest najważniejsze. A najważniejsi są ludzie. Nie jest to frazes. Nie należy traktować tego również jako zwracającej się inwestycji. Okazując szczerą życzliwość, chęć do rozmowy, pomoc w rozwiązywaniu problemów, szkolenia, a także pełną decyzyjność i odpowiedzialność na powierzonym stanowisku zyskujemy zadowolonego pracownika. W naturalny sposób tworzymy coś na kształt firmowej rodziny. W czasach korporacji, pracy po godzinach i przymusu integracji staramy się zbudować atmosferę, dzięki której wszyscy lubimy i chcemy spędzać ze sobą czas. W SAATBAU Polska regularne wyjazdy integracyjne są już tradycją, zależą od wolnej woli i chęci pracowników. Work-life balance to coś, co powinno w oczywisty sposób funkcjonować w każdej organizacji tak, aby była zdrowa i efektywna.

Paweł Łabinowicz: W pracy spędzamy sporą część dnia. Wzajemna pomoc, szacunek i pozytywne nastawienie są warunkiem niezbędnym, żeby dobrze funkcjonować w miejscu zatrudnienia. W dzisiejszych czasach elastyczność w podejściu, atmosfera i korzystne warunki zatrudnienia są niezwykle istotne, ponieważ zapobiegają sytuacji, w której czujemy chęć zmiany miejsca pracy. Wsparcie pracownika przekłada się dodatkowo na zadowolenie i lojalność zatrudnionych w firmie osób. Dlatego należy dbać o atmosferę i mierzyć ją poprzez rozmowę z pracownikami, którzy są najlepszym miernikiem zadowolenia osób zatrudnionych w firmie.

Jakich zmian planują Państwo dokonać w najbliższym czasie?

Zygmunt Król: Najbliższe miesiące to zmodernizowanie siedziby i powierzchni biurowych w Środzie Śląskiej. Rozwój technologii, naszych kanałów dotarcia do rolników oraz wprowadzanie nowych odmian do oferty to sztandarowe punkty, które pozwalają SAATBAU realizować swoje cele z nawiązką i cieszyć się spokojem funkcjonowania na niespokojnym rynku rolniczym.

 

Dziękuję za rozmowę.

Rozmawiała: Natalia Zarzeka

Print Friendly, PDF & Email

Może Ci się także spodobać

IKAR budzi jakość

Wesołych Świąt!

QUALITY COUNTS

Invest in Lublin