SELEROWA REWOLUCJA

Z Adamem Różyckim, prezesem AGROS Sp. z o.o., laureatem EUROPEAN QUALITY CERTIFICATE® rozmawiamy o selerze naciowym i planach firmy na najbliższy rok.

 

Adam Różycki - Prezes Agros

Czym dla Pana jest zdobycie Certyfikatu JAKOŚĆ ROKU®?

Zarówno dla mnie, jak i całej firmy, to wielka satysfakcja, zauważenie i wyróżnienie naszych starań o najwyższą jakość produktu. Nie spoczywamy na laurach – raz zdobyty certyfikat trzeba stale potwierdzać – tak jak jakość produkcji i logistyki. Godło certyfikatu JAKOŚĆ ROKU® – wykorzystamy m.in. na opakowaniach „Selera naciowego” naszej marki G’s.

Zima to czas na pomysły w agrobiznesie – czy seler naciowy czeka na wiosnę „nowe otwarcie”?

Chcielibyśmy Polaków „nauczyć” selera naciowego. Wprowadziliśmy coraz popularniejsze snacki selerowe z dipami. Pracujemy także nad wykorzystaniem w produkcji całej rośliny – część liściastą, która jest odpadem, zamierzamy przekształcić w mączkę selerową, która może być zdrowym zamiennikiem produktów, np. w zupkach instant.

Brzmi to jak opowieść wizjonera. Jest Pan jednak osobą, która ciężko pracuje by te wizje wcielać w życie – często działając na rzecz innych – nawet konkurencji.

To prawda, dotyczy to rejestrowania ŚOR, które jeszcze w Polsce nie były używane – dla dobra nas wszystkich. Ich brak powodował, że stosowano nielegalne, nieprzetestowane pestycydy – nie było to zdrowe. Jeśli inni producenci zaczną przestrzegać zasad, które my jako G’s stosujemy od lat, to razem doprowadzimy do zwiększenia popularności m.in. wartościowego selera naciowego.

Jaki zatem powinien być dobry seler?

Chrupiący, słodki i zdrowy! Kupując nasz seler konsumenci mogą mieć 100% pewności, że jest wyprodukowany w dobrej kulturze, zgodnie z restrykcyjnymi zasadami. Wciąż jednak istnieje przekonanie, że na giełdach warzywnych jest tylko zdrowa żywność, a przecież rolnik, który jest niewielkim producentem z braku doświadczenia i nieprzestrzegania zasad, może nie mieć pełnowartościowego produktu. U nas jakość jest priorytetem – certyfikaty, które posiadamy, począwszy od Certyfikatu JAKOŚĆ ROKU®, przez GLOBAL G.A.P. Grasp po Tesco Nature, to potwierdzają.

Staramy się jednak „uczyć od zachodu” selera naciowego?

Tak, dzięki pracownikom, którzy są tzw. reemigracją możemy u nas wprowadzać wypracowaną w Anglii przez długie lata kulturę produkcji. Według analiz tamtych rynków różnice są jeszcze spore, np. w Anglii czy Hiszpanii seler naciowy jest tak popularny jak u nas marchew czy cebula. Jednak szybko gonimy te europejskie trendy.

A dlaczego warto seler naciowy wprowadzić do swojej diety?

Jest bardzo zdrowy, niskokaloryczny, no i bardzo smaczny – sprawdza się doskonale jako dodatek do pieczenia, sosów czy zup, a także jako przekąska do chrupania na surowo z dipami. Osobiście preferuję go na surowo lub jako główny warzywny dodatek do pieczenia mięs.

Agros to jednak nie tylko seler?

To także sałaty, buraki, marchew, cebula i kilka innych warzyw – w formie tradycyjnej, surowej, jak i wstępnie przetworzonej. Stale pracujemy nad nowymi formami sprzedaży – mniejsze opakowania, zestawy itp. Póki co skupiamy się na zdrowych przekąskach. Chcemy też zaproponować szybkie do przygotowania dania: zestawy warzyw do zup, pieczenia, do woka czy na patelnię.

Wkrótce w sklepach możemy spodziewać się warzywnych „nowości”.

Tak, na półkach znaleźć będzie można sałaty i zioła – z możliwością posadzenia w domowym zielniku, razem z opakowaniem, które stanie się nawozem. Wśród nowości będą również buraczki, zarówno surowe i wstępnie przetworzone.

To wszystko przygotowane jest z jednoczesnym dbaniem o środowisko. Zwracacie dużą uwagę na bycie EKO i BIO oraz biodegradowalność opakowań.

Dbamy, by opakowania naszych produktów były bardziej biodegradowalne lub możliwe do kompostowania. Mamy także uprawy ekologiczne – to trend globalny, będzie coraz mniej dozwolonych środków ochrony, trzeba szukać nowych technik i zabiegów agrotechnicznych. Spowoduje to, że będziemy mieli coraz zdrowszą żywność – na tym nam wszystkim przecież bardzo zależy.

Dziękuję za rozmowę.

Marek Mróz

Print Friendly, PDF & Email

Może Ci się także spodobać

Potęga biznesowej niezależności

Jakość za wszelką cenę

Wesołych Świąt!

IKAR budzi jakość