Z tej mąki będzie dobry chleb… i nie tylko

MŁYNY ZBOŻOWE / Diamant International Polska Młyny Zbożowe St. Grygiera Sp. z o. o. perłą polskiego młynarstwa

Słowo „młyn” przywołuje obraz drewnianego wiatraka, stojącego na zielonym wzgórzu, w którym porozrzucane są złociste kłosy zbóż. Tymczasem gmach lidera polskiego młynarstwa daleko odbiega od takich wyobrażeń. W centrum Grodziska Wielkopolskiego znajduje się nowoczesne przedsiębiorstwo, którego hala produkcyjna jest miejscem w pełni zautomatyzowanym, gdzie panują niemal sterylne warunki. Z wyprodukowanych tam mąk powstaje nie tylko dobry chleb, ale całe mnóstwo innych smacznych produktów.

Diamant International Polska Młyny Zbożowe Stanisława Grygiera Sp. z o. o. powstała w 2002 roku w wyniku połączenia istniejącego od lat elewatora należącego do Stanisława Grygiera, głowy rodziny polskich młynarzy – tradycjonalistów, z międzynarodową grupą KAMPFFMEYER. Właścicielami przedsiębiorstwa są Młyny Stanisława Grygiera, reprezentowane przez kapitał rodzinny Państwa Grygierów oraz Diamant International Polska, który reprezentuje VK Mühlen w Hamburgu. Koncern posiada kilkanaście zakładów w całej Europie m.in. w Niemczech i na Węgrzech. Diamant International Polska skupia 3 zakłady, w których zatrudnionych jest łącznie blisko 100 bardzo dobrze wykwalifikowanych pracowników. Zaopatrzona w najnowocześniejsze technologie firma może poszczycić się bogatą tradycją oraz ogromnym doświadczeniem, wynikającymi z wieloletniej działalności.

Firma specjalizuje się w produkcji trzech typów mąk: przemysłowych, mąk dla tradycyjnych piekarń, a także tych, które goszczą w domach prywatnych konsumentów. Jak każdy producent, Diamant ma swoje sekretne sposoby na to, by właściwości produktów były idealne. Jednak rąbek tajemnicy został po części uchylony. – Podstawą, do otrzymania idealnie dopasowanego do potrzeb klienta produktu, jest odpowiedni surowiec. My nie kupujemy ziarna, my kupujemy jego parametry. Skupowane przez nas zboże przechodzi szereg skomplikowanych i dokładnych badań w naszym laboratorium i dopiero ich wyniki decydują o tym, czy zostanie ono wykorzystane w przetwórstwie, czy nie – mówi Przemysław Specjalski, prezes zarządu.

Jakość ziaren sprawdzana jest nie tylko przez laborantów, ale także przez specjalistyczne urządzenie, jakie posiadają Młyny Diamant. Sortex, bo o nim mowa, jest niebywale skuteczny. Potrafi w ułamku sekundy wykryć po kolorze nieprawidłowe ziarno, nie dopuszczając go do przemiału. Ten element produkcji jest czynnikiem wyróżniającym spółkę na tle konkurencji i gwarantuje zachowanie najwyższej jakości wyrobów.

Bardzo złożony jest nie tylko proces weryfikacji zbóż, ale także sama praca nad uzyskaniem z niego produktu finalnego – mąki przeznaczonej do wyrobu ściśle określonego artykułu. W asortymencie firmy figuruje ponad 60 jej rodzajów, każda dopasowana do innych potrzeb, każda oparta na innej recepturze. Niejednokrotnie wiąże się to z poszukiwaniem odpowiedniego surowca nie tylko na terenie kraju, ale na całym świecie. Z nich powstają idealnie odwzorowane smakowo wyroby, znane konsumentom z wypraw w najdalsze zakątki świata. Oprócz pieczywa, z mąk uzyskanych w młynach Diamant, można uzyskać takie artykuły jak pizza, wafle, ciastka i wiele innych smakołyków.

Wychodząc naprzeciw gustom klientów, Diamant wprowadził na rynek dwa specyficzne rodzaje mąki – do ciasta pizzy amerykańskiej i włoskiej. Wytworzenie ich było możliwe bez zastosowania enzymów polepszających własności ciasta, gdyż firma dużą wagę przywiązuje do tego, by jej wyroby były jak najbardziej naturalne.

– Uzyskanie odpowiednich parametrów wyrobu, zachowując przy tym jego naturalność, jest możliwe tylko dzięki posiadaniu przez nas dużych możliwości technologicznych, analitycznych, ale przede wszystkim ogromnej wiedzy z zakresu technologii żywności wyjaśnia Mateusz Gutsche, dyrektor działu jakości i technologii.

Młyny Diamant ciągle się doskonalą. Pracownicy są otwarci na podnoszenie swoich kompetencji, aby móc sprostać ambitnym planom i celom firmy. Przede wszystkim planowane jest rozszerzenie produkcji o dodatkową linię, do czego poczyniono już przygotowania. Drugim elementem rozwoju ma być wejście z produktami na rynki zagraniczne. Trzecim, najważniejszym i stale obecnym w pracy Młyna, jest opracowywanie coraz to nowszych receptur i sposobów otrzymywania takiej mąki, która będzie adekwatna do oczekiwań kontrahentów.

– Nasza praca to nie szukanie rynku zbytu na gotowy produkt, ale tworzenie mąki dla konkretnego odbiorcy. Podążamy za potrzebami naszych klientów. To oni są siłą sprawczą naszej kreatywności i innowacyjności – podkreśla Przemysław Specjalski.

Jakość, która jest hasłem przewodnim działalności firmy, została dostrzeżona nie tylko przez jej partnerów biznesowych i konsumentów. Dowodami są także uzyskany w 2006 roku z rąk DQS tytuł „Firma Roku” oraz nominacja Diamant International Polska do lauru JAKOŚĆ ROKU 2009.

Spółka z całą pewnością zasługuje na uwagę. Wieloletnie doświadczenie w branży młynarskiej, ciągły rozwój, dbanie o to, co w produktach spożywczych najważniejsze, wróży wiele sukcesów, które już dziś nietrudno dostrzec.

Marlena Ozdoba

Print Friendly, PDF & Email

Może Ci się także spodobać

Droga do sukcesu… zbudowana na TEFRA 25

Zaangażowani we wspólne dobro

Od pokoleń łączymy innowacje z bezpieczeństwem

Budujemy dobre relacje