Prozdrowotne właściwości zielonej herbaty doceniane są na całym świecie. To jeden z popularniejszych środków w naturalnym leczeniu, który charakteryzuje się znakomitym działaniem na organizm. Świetnie wpływa na zdrowie, samopoczucie i układ metaboliczny. Zielona herbata, bo o niej właśnie mówimy, na dobre przyjęła się także i w Polsce, a to nie tylko z uwagi na jej właściwości, ale też i sam smak, który jest totalnie inny od smaku klasycznej czarnej herbaty.
Właściwości i rodzaje.
Zielona herbata doczekała się wielu swoich zróżnicowanych gatunków. W jej grupie występują różne odmiany herbat, z których każda ma nieco inny smak i zapach, a także odmienną zawartość kofeiny i działanie. Co prawda zieloną herbatę pozyskuje się zawsze z tych samych liści, jednakże w zależności od tego, kiedy zostaną one zebrane, będą mieć inne właściwości. Istnieje pewne przekonanie, jakoby herbata zebrana o świecie miała być najdroższa, a ta zebrana późną porą – najtańsza. Różne są też metody zawijania zebranych liści. W zależności od regionu inaczej się je też przygotowuje. Zielona herbata wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe, poprawia pamięć, polepsza pracę wątroby, a nawet łagodzi stany depresyjne. Jest również pomocna podczas odchudzania.
Herbata w saszetkach.
W Polsce zdecydowanie największą popularność zyskała herbata ekspresowa, czyli ta sprzedawana w torebkach. Nie jest ona jednak najbardziej wartościowa. W rzeczywistości można ją uznać za najmniej zdrową, gdyż w takich torebkach umieszcza się najczęściej pozostałości liści, które ukruszyły się podczas zawijania pełnych liści. Będą one w jakimś stopniu oddziaływać na zdrowie, ale to działanie nie będzie niestety zbyt intensywne. Jedyną zaletą takiej herbaty staje się jej cena. Mimo wszystko zielona herbata w liściach jest znacznie zdrowsza i tak stosunkowo niedroga, dlatego to po nią warto sięgnąć, by następnie nauczyć się ją samodzielnie zaparzać.