Właściwości oleju kokosowego po raz pierwszy zostały dostrzeżone i docenione przez Hindusów. To właśnie oni przyczynili się najmocniej do spopularyzowania tego tłuszczu.
Hinduskie kobiety już wieki temu znane były ze swoich lśniących i połyskujących włosów, które były efektem wsmarowywania w nie oleju kokosowego – niemalże każda kobieta zawsze miała go na pasmach. Tłuszcz ten z czasem zaczął też gościć coraz częściej w kuchni, gdzie używano go i do smażenia, i do uzupełniania różnych potraw. Dziś wszyscy bardzo dobrze go już znamy. Wszyscy też zaczęliśmy powoli doceniać te rozległe właściwości oleju kokosowego, które pomagają nam na bardzo różnych płaszczyznach życia.
W dzisiejszych czasach zyskaliśmy bardzo łatwy dostęp do zróżnicowanych produktów spożywczych. Czegokolwiek sobie nie wymyślimy, na pewno znajdziemy to w jakimś sklepie. Asortyment sklepów stacjonarnych przestał nas ograniczać, odkąd do dyspozycji mamy też Internet. To w nim powinniśmy szukać tych bardziej nietypowych produktów. Co prawda olej kokosowy już do nich nie należy, ale jeśli zdecydujemy się zamówić go przez Internet, najprawdopodobniej zapłacimy za niego mniej przy możliwości sięgnięcia po jego większe opakowanie. Pamiętajmy jednak o tym, by kupić go u sprawdzonego producenta. Poszukajmy firmy, która sama zajmuje się tłoczeniem oleju kokosowego. Tylko wtedy będziemy mieć absolutną pewność, że jest on świeży i dobry dla naszego zdrowia. Oleje kokosowe występujące na półkach w zwykłych hipermarketach i dyskontach bardzo często potrafią leżeć na nich całymi tygodniami, przez co potem – gdy już je otworzymy – okazuje się, że są nieświeże i nie nadają się już do użytku.
A to, co zrobimy z olejem kokosowym, zależy już wyłącznie od naszej indywidualnej inwencji twórczej. Właściwości oleju kokosowego pozwolą nam zarówno zadbać o zdrowie, jak i przyspieszyć przemianę materii, co przełoży się na szybszą utratę zbędnych kilogramów. Koniecznie wypróbujmy też olej kokosowy na włosach bądź skórze. Ma on silne działanie nawilżające.