Zdrowa dieta to nie tylko usunięcie z jadłospisu fast foodów i unikanie szkodliwych produktów. Jest to także odpowiednie odżywianie się i dostarczanie do organizmu cennych witamin i minerałów.

Dlaczego witaminy są ważne?

Witaminy wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Dzięki nim narządy wewnętrzne dobrze pracują i umożliwiają swobodny przepływ krwi oraz tlenu. Regulują proces krzepnięcia, uczestniczą w metabolizmie cukrów, tłuszczów oraz białek, a także wzmacniają stan kości i stawów. Witaminy korzystnie działają na wzrok, słuch, odporność, układ pokarmowy oraz układ krwionośny. Dają nam naturalną barierę ochronną i regeneracyjną. Mają również wpływ na poprawę samopoczucia. Polepszają naszą kondycję i sprawność umysłową.

Przepisy na desery pełne witamin

Sałatka owocowa to nic innego niż same witaminy. Odpowiednio dobrane owoce zregenerują nasz organizm, a także wpłyną na wygląd zewnętrzny. Najlepiej, aby wykorzystywane produkty były ekologiczne, dlatego na zakupy najlepiej wybrać się na targ.

Składniki:

  • Arbuz – 1/5
  • Truskawki – około 100 g
  • Jeżyny – około 100 g
  • Borówki – około 100 g
  • Maliny – około 100 g
  • Mango – jedna szt.
  • Ananas – 1/3
  • Jogurt naturalny
  • opcjonalnie odrobina miodu

Wszystkie składniki dokładnie umyj i pozostaw do obeschnięcia. Arbuz, ananas i mango obierz, a następnie pokrój w kostkę. Odszypułkowane truskawki pokrój w ćwiartki. Dodaj całe borówki, maliny oraz jeżyny. Wszystko dokładnie wymieszaj w większej misce, stopniowo dodając około czterech łyżek jogurtu. Według smaku opcjonalnie wlej odrobinę miodu. Tak przygotowaną sałatkę odstaw na minimum pół godziny do lodówki.

Świetnym sposobem na zdrowe odżywianie jest koktajl owocowy. Możemy przygotować go skupiając się na jednym głównym składniku lub zrobić pełen wartości odżywczych koktajl wieloowocowy. Do dokładnego połączenia produktów niezbędny jest mikser.

Składniki:

  • Mango – trzy szt.
  • Melon – 1/3
  • Soczyste pomarańcze – dwie szt.
  • Ananas – 1/3
  • Kiwi – jedna szt.
  • do smaku cytryna lub limonka – parę kropel
  • opcjonalnie odrobina miodu
  • Mleko – około jedna szklanka

Wszystko dokładnie myjemy, następnie usuwamy skórkę oraz zbędne pestki. Owoce kroimy w większą kostkę. Całość przesypujemy do miksera, dodajemy według upodobań sok z cytryny lub limonki i odrobinę miodu. Zalewamy mlekiem i miksujemy przez około dwie minuty, aż do osiągnięcia jednolitej konsystencji. Schłodzony koktajl możemy przyozdobić listkiem świeżej mięty oraz słomką do picia.